Ráfizet, aki nem eszik elég sót, és nem iszik elég vizet!
Képtelenség túl sósan enni, mert olyankor ehetetlen az étel. Ha az étel csak kicsit van túlsózva, szomjasak leszünk. A víz segít eltávolítani a szervezetből a már feleslegessé vált anyagokat, túlsózás esetén a konyhasót is. Ha folyamatosan kevés sót eszünk, ez viszonylag lassan, de biztosan károsítja a szervezetünket, és az is, hogy ilyenkor emiatt kevesebb vizet iszunk. Iszik Ön legalább napi 2-3 liter TISZTA VIZET? Mert ha nem, jobb lenne több konyhasót (NaCl) fogyasztania! Ne féljen a konyhasótól, sózzon bátran! Segít megszabadulni a betegségektől, véd a meddőséggel szemben, meghosszabbítja az életét.
Csak kétféle étkezési só létezik; a biztonságos és a többi. A gyógyszerkönyvi tisztaságú NaCl patikai konyhasó a lehető legbiztonságosabb étkezési só. A napi NaCl biztonságos konyhasó szükségletünk mai (2013) áron számolva kb.10 Forint. Napi 10 Forintért nem érdemes kockáztatni egészségünket, szaporodóképességünket, nemzetünket!
Csak megfelelő átkristályosítással lehet megtisztítani az NaCl konyhasót a mérgező KCl (kálisó) stb. komponensektől!
A konyhasó tisztaságán kívül nagyon fontos a napi beviteli mennyisége is. A „STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program”-ban ajánlott napi 5 gramm NaCl napi mennyiség nem elegendő! Ha egy magatehetetlen beteg a kórházba kerül, napi kb. 2 liter sós infúziót (Ringer oldat) kap. 1 liter Ringer oldatban 9 gramm NaCl van, így napi 2 literrel 18 gramm NaCl jut be a szervezetünkbe. Normál körülmények között ez ajánlatos, élettanilag optimális napi mennyiség (kb. egy csapott evőkanál) egy egészséges felnőtt számára .
Prof. Dr. Papp Lajos nyilatkozatában is ezt mondja:
„ NYILATKOZAT
A Ringer oldat a testnedvekhez hasonló ionösszetételű folyadék. A Ringer oldat (0,9% NaCl, 0,03% KCl, 0,025% CaCl2, 0,02% NaHCO3, 99% desztillált víz) szerinti nátrium, kálium, klór és víz pótlási arány megfelelő kóros veszteségek esetén, de ugyancsak optimális a napi étkezések során is.
Budapest 2010. január 6. Dr. Papp Lajos ny. egyetemi tanár
akadémiai doktor sk”
Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly Tápanyagtáblázat (MEDICINA 1988; 92. oldal) is napi átlagos (felnőtt) 15-25 gramm NaCl konyhasó bevitelt javasol a sportolóknak.
Dr. Boksay Zoltán – Dr. Csákvári Béla – Dr. Kónya Józsefné KÉMIA III. osztály (Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.) gimnáziumi tankönyve szerint (150. oldal) az ember naponta kb. 12 gramm NaCl-t ürít ki szervezetéből, melyet sózással pótolni kell.
Ha valaki nehéz fizikai munkát, és vagy meleg helyen tartózkodik, melynek következtében erősen verejtékezik, akkor a verejtékezés miatt sót veszít a szervezete (napi akár 18 grammot is). Az így fellépő sóveszteséget pótolni kell, ami megnöveli az átlagos napi konyhasófogyasztást.
Vérünk nátriumszintjéből következtetni lehet a sófogyasztásunk mértékére. A jelenlegi (webbeteg.hu) 135-145 mmol/l labor normálérték helyett a 142-155 mmol/l érték a ténylegesen jó. Ha ettől kevesebb van a vérünkben, akkor sózzunk jobban!
Vérünk megfelelő káliumszintje a jelenleg ajánlott (webbeteg.hu) 3,5-5,0 mmol/l labor normálérték helyett 3,2-4,3 mmol/l.