Tiszta Só

image descriptionFIGYELEM!

Ráfizet, aki nem eszik elég sót, és nem iszik elég vizet!

Képtelenség túl sósan enni, mert olyankor ehetetlen az étel. Ha az étel csak kicsit van túlsózva, szomjasak leszünk. A víz segít eltávolítani a szervezetből a már feleslegessé vált anyagokat, túlsózás esetén a konyhasót is. Ha folyamatosan kevés sót eszünk, ez viszonylag lassan, de biztosan károsítja a szervezetünket, és az is, hogy ilyenkor emiatt kevesebb vizet iszunk. Iszik Ön legalább napi 2-3 liter TISZTA VIZET? Mert ha nem, jobb lenne több konyhasót (NaCl) fogyasztania! Ne féljen a konyhasótól, sózzon bátran! Segít megszabadulni a betegségektől, véd a meddőséggel szemben, meghosszabbítja az életét.

Csak kétféle étkezési só létezik; a biztonságos és a többi. A gyógyszerkönyvi tisztaságú NaCl patikai konyhasó a lehető legbiztonságosabb étkezési só. A napi NaCl biztonságos konyhasó szükségletünk mai (2013) áron számolva kb.10 Forint. Napi 10 Forintért nem érdemes kockáztatni egészségünket, szaporodóképességünket, nemzetünket!

Csak megfelelő átkristályosítással lehet megtisztítani az NaCl konyhasót a mérgező KCl (kálisó) stb. komponensektől!

A konyhasó tisztaságán kívül nagyon fontos a napi beviteli mennyisége is. A „STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program”-ban ajánlott napi 5 gramm NaCl napi mennyiség nem elegendő! Ha egy magatehetetlen beteg a kórházba kerül,  napi kb. 2 liter sós infúziót (Ringer oldat) kap. 1 liter Ringer oldatban 9 gramm NaCl van, így napi 2 literrel 18 gramm NaCl jut be a szervezetünkbe. Normál körülmények között ez ajánlatos, élettanilag optimális napi  mennyiség (kb. egy csapott evőkanál) egy egészséges felnőtt számára .

Prof. Dr. Papp Lajos nyilatkozatában is ezt mondja:


„ NYILATKOZAT
 A Ringer oldat a testnedvekhez hasonló ionösszetételű folyadék. A Ringer oldat (0,9% NaCl, 0,03% KCl, 0,025%  CaCl2, 0,02% NaHCO3, 99% desztillált víz) szerinti nátrium, kálium, klór és víz pótlási arány megfelelő kóros veszteségek esetén, de ugyancsak optimális a napi étkezések során is. 

 Budapest 2010. január 6.                               Dr. Papp Lajos ny. egyetemi tanár
                                                                                           akadémiai doktor sk”


 Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly Tápanyagtáblázat (MEDICINA 1988; 92. oldal) is napi átlagos (felnőtt) 15-25 gramm NaCl konyhasó bevitelt javasol a sportolóknak.

Dr. Boksay Zoltán – Dr. Csákvári Béla – Dr. Kónya Józsefné KÉMIA III. osztály (Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.) gimnáziumi tankönyve szerint (150. oldal) az ember naponta kb. 12 gramm NaCl-t ürít ki szervezetéből, melyet sózással pótolni kell.

Ha valaki nehéz fizikai munkát, és vagy meleg helyen tartózkodik, melynek következtében erősen verejtékezik, akkor a verejtékezés miatt sót veszít a szervezete (napi akár 18 grammot is). Az így fellépő sóveszteséget pótolni kell, ami megnöveli az átlagos napi konyhasófogyasztást.


Vérünk nátriumszintjéből következtetni lehet a sófogyasztásunk mértékére. A jelenlegi (webbeteg.hu) 135-145 mmol/l labor normálérték helyett a 142-155 mmol/l érték a ténylegesen jó. Ha ettől kevesebb van a vérünkben, akkor sózzunk jobban!

Vérünk megfelelő káliumszintje a jelenleg ajánlott (webbeteg.hu) 3,5-5,0 mmol/l labor normálérték helyett  3,2-4,3 mmol/l.

Comments are closed.